fredag 19. september 2008

Framtid i Sydgrønland.


Den første januar blir Grønlands 21 kommunar gjort om til 4 storkommunar. I sør blir tre kommunar slått saman til ein kommune på 52.000 km2, litt større enn Danmark og med 8.500 innbyggjarar. Kujalleg skal den nye kommunen heita.
Det er alt store visjonar for framtida. Nytt kulturhus med symjehall i kommunesenteret Qaqortoq, 90 km vei, gjennom fjell og under fjord, inn til flyplassen Narsarsuaq. Qaqortoq er allereie ein utdanningsby og vil utvida tilbodet. Med hovudsetet for Nordbuarplassen Brattahlid plassert langs den nye veien vil turismen auka kraftig. Vasskraft er alt tatt i bruk og vil kunna utvidast. Ei frå før lita hamn treng større plass. Alt dette vil også føra med seg auka busetjing og dermed også meir areal til bustadar.

3 kommentarer:

Marte Gard Ullenes sa...

Så spennande med alt historia du kan fortelle oss. Gleder meg masse til du kjem heim og til alt du har å fortelle oss då!

vi sørante sa...

Er imponert over all kunnskapen om Grønland som du deler med oss!
Regner med bilder og fortelling om oppholdet senere. (Juleselskapet??)
I dag har vi hatt lam (råvare fra Talgje!) til middag. Nam, nam.
Ute er det over 15 grader, sikkert litt mer enn hos deg!

Eirik sa...

Hei Jostein. Det er spennende aa lese om norsk kolonihistorie. Lite visste jeg at Norge gikk til okkupsjon for mndre enn 100 aar siden.

Vi har provd paa kutting av tannborster tidligere, og det gir et relativ lite utslag mot en vanntank paa 3 liter, eller noen kilo ris og korn.